Öğretmenler İçin

Etkili Bir Ders Nasıl Hazırlanır?

Bir öğretmen olarak öğretmen arkadaşlarımın dersleri ne kadar etkili bir şekilde hazırlar ve sunarlarsa o kadar öğrenci zihninde ve kalbinde etki bırakacağına inananlardanım. Her öğretmenin kendi öğrenci kitlesinin yapısı farklı olmakla birlikte asgari düzeyde etkili bir ders için yapılması gerekenleri kendi bakış açımla ifade etmeye çalıştım. Hazırsanız başlayalım.

Cevabı en çok merak edilen bir konuyu 5 maddede özetlemeye çalıştım

  1. İşleyeceğim ders konusuna ait sade ama dikkat çekici bir sunuyu sınıfımdaki öğrencilerin algı ve öğrenme kapasitelerini dikkate alarak hazırlarım. Bunun için sunumumda çok fazla görsele ve çok fazla yazıya değil kısa öz cümlelere, mümkünse ikonik ufak görsellere az da olsa yer veririm. Sunumun baş veya son kısmına işlediğim konuya uygun bir video eklerim. Sunum içerisinde önemli yerleri farklı renklerle ifade ederim. Bu sunumun anlatımını takriben 15 dakika içinde tamamlarım.
  2. Öğrencilerin en çok beğendiği tarza (sürükle bırak- test- çoktan seçme- çoklu seçme- eşleştirme vs..) göre hangisi veya hangileri ise daha önceden hazırladığım ve sunumun konusuyla ilgili olan dijital interaktif konu kazanım tespit etkinliğini sınıfta sunumun hemen sonunda uygularım. Bu interaktif etkinliği uygularken katılımcı öğrencileri derse olan ilgilerine göre veya derse karşı olan davranış tutumlarına göre seçerim ve mümkün olduğunca çok öğrenciyi bu etkinliğe dahil ederim. Bu etkinliğin takriben 15 dakika sürmesini sağlarım.
  3. Kinetik enerjilerini olumlu yönde kullanmalarını sağlamak için oyun tarzında kazanımlara yönelik sınıf içi basit kolay ve eğlenceli etkinlikler düzenlerim. Bu etkinlikler için sosyal medya üzerinden bir çok öğretmenimizin hazırladığı örnekleri görmeniz mümkün. Burada yer alan etkinlikleri rahatlıkla dersinizde konularınıza göre uyarlayabilirsiniz. Bu etkinliğin takriben 15 dakika sürmesini sağlarım.
  4. Alternatif olarak dijital materyal araçlarından yararlanarak kağıt ve kalem alışkanlıklarını kuvvetlendirmek, konulara yönelik kavramları tekrarlamak ve bunlara dair bilgilerini pekiştirmek için için kare bulmaca anagram bulmaca veya sözcük avı gibi kağıt etkinlikleri sınıf içinde 15 dakika süreyle uygulamaya çalışırım.
  5. Bir diğer alternatif olarak etkinlik kitaplarında yer alan zihinsel ve kinetiksel enerjilerini olumlu yönde kullanmalarını sağlayacak, okuma yazma ve yazılanları anlama becerilerini güçlendirecek etkinlikleri tahta üzerinde veya kağıt kalem kullanarak uygulamaya çalışırım. Örneğin tahtaya bir şifre anahtarı çizer her harfe bir rakam tayin eder ve işlediğim konuyla ilgili kavramları bu rakamlarla tahtaya yazarak bunu en kısa sürede bulmalarını sağlarım. İlk bulana artı performans değerlendirmesi veririm. Bu vb. etkinlikler için sizlere Diyanet İşleri Başkanlığı’nın içerisinde onlarca keyifli eğlenceli ve eğitici etkinliklerin yer aldığı Yaz Kur’an Kursları Etkinlik Kitaplarını tavsiye edebilirim.

    Bu 5 maddede 40+40= 80 dk.’lık yani bir blokluk dersi keyifli verimli ve etkili bir şekilde geçirmelerini sağlardım. Eminim sizlerde bu maddeleri kendinize göre uyguladığınızda daha önce işlediğiniz derslerden farklı olduğunu göreceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu